Sastanak

Završni događaj povodom projekta “Jačanje kapaciteta prerađivača voća i povrća uključivanjem u privatne robne marke domaćih i inostranih prodajnih lanaca”

6. marta u Beogradu je održana osnivačka skupština Asocijacije proizvođača robne marke Srbije “Serbia Private Label Association” koja je okupila proizvođače prehrambenih proizvoda u Srbiji, predstavnike maloprodajnih lanaca, distributera i  Privredne komore Srbije. Cilj Asocijacije je da promoviše i podrži razvoj privatne marke u Srbiji, edukuje i animira veće uključivanje proizvođača u ovaj segment i promoviše Srbiju na međunarodnom planu kao  pogodnu destinaciju za proizvodnju privatnih robnih marki. Događaj je bio prilika da se kroz panel diskusiju razgovara o potencijalima, značaju i perspektivama razvoja privatne robne marke u Srbiji, kao i o razlozima za veće uključivanje domaćih malih i srednjih preduzeća.

„Razvoj brendiranog proizvoda je suviše skup za većinu proizvođača. Uključivanjem privatne robne marke u naš portfolio stvorili smo mogućnost za plasman proizvoda, pri tome, ne brinući o transportu, brendiranju i marketingu, što dosta snižava troškove proizvodnje”, rekla je Marija Milošević, menadžerka za izvoz i privatnu robnu marku kompanije Yumis, jednog od najvećih proizvođača privatne robne marke u Srbiji.

„Privatna robna marka potrošačima pruža potvrdu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, koja uz nižu cenu predstavlja odlučujuće faktore prilikom kupovine“, istakao je Žarko Malinović, sekretar za trgovinu, Privredna komora Srbije.

Povod okupljanja je i završetak projekta “Jačanje kapaciteta prerađivača voća i povrća uključivanjem u privatne robne marke domaćih i inostranih maloprodajnih lanaca”. Realizovan je od strane Udruženja za razvoj preduzetništva ENECA, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, a namenjen je jačanju konkurentnosti domaćih prehrambenih kompanija u ovom segmentu trgovine

“Dolaskom trgovinskih lanaca u Srbiju, primetan je trend porasta kupovine privatnih robnih marki, jer potrošači žele inovativnije proizvode i širi asortiman koji su im na raspolaganju. Zbog toga smo i osnovali ovu asocijaciju kao platformu koja povezuje sve aktere ovog segmenta, pružajući time mogućnost za povezivanje domaćih proizvođača i trgovinskih lanaca, te povećanje prodaje i izvoza domaćih proizvoda“, istakao je tokom panela Milivoje Jovanović, predstavnik udruženja ENECA i jedan od osnivača Asocijacije proizvođača robne marke Srbije.

Comments are closed.